Webwinkels

Waar moet je op letten wanneer je een tafel koopt

Je hebt een nieuwe tafel nodig en je gaat dan ook driftig op zoek naar een model dat bij je past. Een mooie eettafel in de woonkamer of in de eetkamer kan een echte blikvanger zijn. Als je de juiste keuzes maakt! In onze blog vertellen we dan ook meer over waar je op moet letten wanneer je een nieuwe eettafel koopt.

Let op de afmetingen

Allereerst kijk je natuurlijk naar de afmeting van een tafel. Heb je een grote tafel nodig of heb je daar geen ruimte voor? Je kunt jezelf ook afvragen hoeveel mensen je vaak te gast hebt of dat je het ook wilt gebruiken om een spelletje op te spelen of om op te knutselen. Logischerwijs heb je een groter exemplaar nodig als je vaak veel gasten te eten krijgt en ook bepaalde hobby’s, zoals het leggen van een puzzel vergen wat ruimte. Zelfs als je voor een grote eetkamertafel de ruimte niet hebt zijn er opties. Zo kun je kiezen voor een variant met een uitschuifbaar bovenblad. Logischerwijs kies je voor een wat kleiner model als je weinig gasten ontvangt of simpelweg de ruimte niet nodig hebt.

De verschillende vormen van een tafel

De rechthoekige eettafel is nog altijd het meest gekozen model en dus immens populair, maar je hebt wel enorm veel keuze uit verschillende vormen. Zo kun je kiezen voor een ronde tafel die het net even iets gezelliger maakt en ook niet zoveel ruimte in beslag neemt. Je kunt ook kiezen voor een ovale eettafel voor een groter gezelschap of de zeshoekige eettafel voor meer ruimte en optimale ruimtebesparing. Daarnaast zijn er ook keuzes uit hoe het bovenblad is afgewerkt. Zo zijn er bovenbladen die niet recht zijn afgewerkt en dat geeft een mooi en speels effect.

Het design

Het design van een tafel speelt een belangrijke rol. Je hebt een ruime keuze uit verschillende materialen. Van verschillende houtsoorten tot aan metaal. Zelfs een eettafel met glas of aluminium is mogelijk. Niet alleen de vorm van het bovenblad is een bepalende factor, maar ook de poten. De traditionele T-poot wordt nog altijd het vaakst gekozen, maar je zou ook kunnen kiezen voor een Matrixpoot, de O-poot en de X-poot. Het leuke is dat je ook materialen kunt combineren. Zo kan het bovenblad van een bepaalde houtsoort zijn en de poot van metaal of aluminium. De keuze is niet alleen afhankelijk van je persoonlijke smaak, maar ook van de situatie. Zo zou een keuze voor een tafel met een glazen bovenblad geen verstandige keuze zijn als je jongere kinderen hebt rondlopen. 

Koop een tafel bij een specialist

Tafels heb je in verschillende soorten, maten, kleuren en prijsklassen en er zijn legio winkels en webshops waar je tafels kunt bestellen. Let er wel op dat je een tafel bij een specialist koopt. Aantrekkelijke prijzen zijn haast niet te negeren, maar je moet jezelf wel afvragen hoe kwalitatief goed dergelijke tafels zijn. Bij de specialist betaal je ongetwijfeld iets meer, maar dan heb je ook een eettafel waar je jarenlang plezier van hebt. In dat opzicht kun je de aanschafprijs berekenen over het aantal jaren dat een eetkamertafel meegaat en dan zul je zien dat de investering eigenlijk enorm meevalt.