B2B

Tips voor je tuin

Je bent van plan om je tuin grondig onder handen te laten nemen door een hoveniersbedrijf? Van de hovenier krijg je vaak ook nog praktische tips mee om zo lang en goed mogelijk te kunnen blijven genieten van je tuin.

Een aantal veelgestelde vragen voor tuinonderhoud op een rij:

Gazononderhoud

Wanneer kan ik mijn gazon het beste maaien en met wat voor soort grasmaaier?

De eerste keer wordt het maaien doorgaans door de hovenier gedaan. Er kunnen dan namelijk nog wat graszoden los kunnen liggen e.d. Ga je voor de eerste keer je gazon zelf maaien? Dan is het belangrijk om het gras op de juiste maaihoogte te maaien. De maaihoogte verschilt per grassoort. Laat je goed informeren op dit punt door je hovenier.

Het is verder belangrijk dat je een goede grasmaaier hebt. De kwaliteit van grasmaaiers is zeer wisselend. Bij de tuincentra kunnen ze je goed adviseren bij de keuze van een geschikte grasmaaier.

Is het nodig om mijn gazon te bemesten, en zo ja hoe vaak en wanneer?

Het is het beste om je gazon 2 keer per jaar te bemesten. Bemesten is noodzakelijk voor gezond groen gras en de mest doet het gras groeien.

De beste tijden voor bemesten van je gazon zijn het voorjaar en het najaar.

Snoeien van planten en bomen

Snoeien is echt een vak. Kennis van bomen en planten en de groeiwijze is een must. Je kunt dit natuurlijk overlaten aan een vakkundige tuinman.

Wil je toch zelf gaan snoeien, dan vind je hieronder wat basistips:

  • Zorg voor goed gereedschap om te snoeien. Laat je adviseren in een tuincentrum.
  • Snoei op tijdig en regelmatig.
  • Het is beter om een aantal te dicht op elkaar staande struiken geheel weg te halen, dan ze door snoeiwerk te verkleinen. De struiken hebben dan individueel meer kans op overleven.
  • Het snoeien van hagen kan je het beste doen in april en begin augustus. Uiteraard kan je snelgroeiende hagen naar behoefte snoeien

Beplantingstips:

Ik heb alles volgens het boekje gedaan en toch gaan mijn platen dood?

Helaas kan het altijd gebeuren dat planten ondanks de goede zorg doodgaan. Een veel voorkomende oorzaak is echter niet voldoende of niet goed water geven. Twijfel je neem contact op met je hovenier of het tuincentrum.

Hoe kan ik mijn planten het beste water geven?

Op de juiste manier water geven is van wezenlijk belang. Bij vaste planten kan je het beste een sproeier gebruiken en die een uur lang laten sproeien. Op deze wijze trekt het water goed in de grond.

Losstaande struiken en bloemen kan je het beste gewoon water geven met een tuinslang.

Heb je geen groene vingers of heb je geen tijd voor tuinonderhoud?