B2C

Leuk knutselen met paracord

Heb je wel eens gehoord van paracord? Het bestaat al vele jaren, maar de naam is in Nederland niet zo ingeburgerd dat iedereen weet wat het is. Daar gaan we vandaag verandering in brengen, want paracord is eigenlijk onmisbaar!

Wat is paracord?

Paracord is een bepaald soort touw dat gemaakt is van nylon. Om het koord heen zit een mantel die van geweven nylon is gemaakt. Er wordt ook paracord gemaakt van polyester, maar veel mensen geven de voorkeur aan nylon vanwege het feit dat het elastischer is en natuurlijker aanvoelt. De naam is te danken het gebruik van dit koord door Amerikaanse parachutisten in de tweede wereld oorlog.

Verschillende soorten paracord qua dikte

Er zijn veel verschillende soorten, zowel qua kleur en patroon als qua sterkte. Het meest bekend is dus het zeer sterke koord dat gebruikt wordt voor militaire toepassingen en voor buitenactiviteiten zoals abseilen en parachutespringen. Dit koord is 6 mm dik en kan 566 kg tillen.

De dunnere koorden worden veel gebruikt voor decoratieve toepassingen zoals elegant knoopwerk. Er zijn ook soorten die geschikt zijn om te gebruiken voor accessoires.

Een vrij bekende toepassing is een geknoopt bandje dat om de pols kan worden gedragen. Veel zeilers gebruiken een harp als sluiting, waardoor ze niet alleen een leuke armband om hebben, maar ook altijd een harp en stevig koord bij zich hebben als er iets aan boord kapot gaat.

Anderen kiezen voor het gebruik van paracord als veters in hun bergschoenen zodat ze altijd extra koord ter beschikking hebben als er onverhoopt iets mis gaat.

Verschillende soorten paracord qua kleur

Paracord is verkrijgbaar in eigenlijk alle kleuren van de regenboog maar bijvoorbeeld ook in beige, grijs en zwart in verschillende tinten. Naast effen paracord zijn er ook meerkleurige koorden verkrijgbaar. Sommige patronen zijn 2 kleurig, maar er bestaan ook koorden met 3 of 4 kleuren. Ook hierin is de keuze zeer uitgebreid. Naast decoratieve kleuren zijn er ook koorden met reflecterende kleuren voor extra zichtbaarheid.

Dankzij deze ruime keuze kun je dus altijd een goede optie vinden voor de toepassing waarvoor je een paracord zoekt. Wel is van groot belang dat je goed nadenkt over de trekkracht die het koord aan moet kunnen.

Conclusie

Wat je ook wilt, er is altijd een geschikt paracord voor je te vinden wat betreft kleur en sterkte. Uiteraard gaat de sterkte voor je kleurkeuze, want veiligheid is voor diverse toepassingen van levensbelang. Zorg dus dat je weet wat je nodig hebt of laat je voorlichten door iemand met verstand van zaken!