B2C

Kies je voor PVC of laminaat in je woning?

Twijfel je tussen PVC of laminaat voor de vloer die je graag in je woning wilt gaan leggen? Dat is niet zo gek. PVC en laminaat zijn namelijk twee van de meest populaire vloersoorten. En de keuze is ook nog eens enorm. Bijna iedere bouwmarkt en andere woonwinkels hebben wel meerdere soorten PVC of laminaat. Van laminaat de geschikt is voor de badkamer, tot PVC dat samenwerkt met vloerverwarming. Maar voor welke ga je nu? En in welke situatie kun je het beste kiezen voor de een dan voor de ander? 

Het uiterlijk van een laminaat vloer

Een PVC of laminaat vloer kun je uitkiezen op basis van het uiterlijk en de manier van het leggen. Laminaat is gemaakt van verschillende lagen hout die zo samengevoegd zijn dat ze zelden krom trekken. Ook heeft laminaat een mooie decorlaag. Door de decorlaag is laminaat in veel verschillende kleuren te krijgen. De meest voorkomende kleursoorten zijn natuurlijk houttinten, maar er is ook aardig wat laminaat met bijvoorbeeld een betonlook. Laminaat is vaak de soort vloer waar de meeste mensen bekend mee zijn. Het heeft namelijk het mooie uiterlijk van een houten vloer, maar je hoeft het niet zo goed te onderhouden en scheelt ook in prijs. Een laminaatvloer is daarbij ook nog makkelijk te leggen met een kliksysteem, dus hoeft deze vloer niet gelijmd te worden.

Zo maak je de keuze tussen PVC of laminaat

De eerste factor die je overweegt in je keuze tussen PVC of laminaat is de soort ruimte. Wat moet de vloer kunnen verdragen in deze ruimte? Is het vochtig? Wordt er intensief gebruik gemaakt van de ruimte? In een vochtige ruimte zoals de badkamer kun je vaak beter voor PVC gaan, om zo de kans op houtrot uit te sluiten. Een laminaat vloer kies je eerder als de ruimte geschikt is, omdat deze in vergelijking met een Pvc-vloer meestal goedkoper is. Laminaat is wel vaak gehoriger dan PVC, dus dat is ook een factor om rekening mee te houden. Wanneer je alle praktische factoren overwogen hebt, dan kun je de belangrijkst factor meenemen: het uiterlijk. PVC of laminaat komt in allerlei kleuren en hout- of betonkleuren, dus er zijn genoeg opties.

De voordelen van PVC

Bij de afweging tussen PVC of laminaat, kun je ook rekening houden met de soort kamer waar deze nieuwe vloer komt. Gaat het om een woonkamer waar ook vloerverwarming in komt? Dan is de keuze tussen PVC of laminaat snel gemaakt. PVC kan namelijk tegen vloerverwarming, omdat het van plastic gemaakt is. Hout trekt door vloerverwarming snel krom, of de vloer gaat bol staan. Omdat een Pvc-vloer van plastic is, kan het ook in een badkamer en toilet gebruikt worden. PVC is namelijk bestand tegen water, vocht en warmtewisselingen. Hier heb je in een badkamer vaak last van. Ook al zijn er laminaatvloeren die geschikt zijn voor de badkamer, hout blijft een risicofactor in een vochtige ruimte. Voor een ruimte als de badkamer valt de keuze tussen PVC of laminaat vaak op PVC.