B2C

Kersenboom kopen

Kersenboom kopen: Tips en Advies

Waarom een kersenboom kopen?

Kersenbomen zijn een prachtige toevoeging aan elke tuin. Ze bieden niet alleen heerlijke, sappige vruchten in de zomer, maar ze zijn ook een lust voor het oog met hun prachtige bloesems in het voorjaar. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het kopen en verzorgen van een kersenboom.

Soorten kersenbomen

Er zijn twee hoofdsoorten kersenbomen: zure kersenbomen en zoete kersenbomen.

Zure kersenbomen

Deze kersenbomen produceren kleinere, zure vruchten die vooral geschikt zijn voor het maken van jam, taarten en compotes. Enkele populaire zure kersenrassen zijn de ‘Morello’ en de ‘Schattenmorel’.

Zoete kersenbomen

Zoete kersenbomen daarentegen geven grotere, zoetere vruchten die heerlijk zijn om vers te eten. Voorbeelden van zoete kersenrassen zijn de ‘Burlat’, ‘Hedelfinger’ en ‘Kordia’.

Locatie kiezen voor je kersenboom

Zonlicht en schaduw

Kersenbomen hebben veel zonlicht nodig om goed te kunnen groeien en vruchten te dragen. Kies daarom een plek in je tuin die minimaal zes uur direct zonlicht per dag krijgt. Vermijd plaatsen met te veel schaduw, want dit kan leiden tot minder vruchten en een verhoogd risico op ziektes.

Bodemtype

Kersenbomen groeien het beste in goed doorlatende, vruchtbare grond. Vermijd zware kleigronden of plekken waar water blijft staan, want dit kan leiden tot wortelrot en andere problemen.

Halfstam kersenbomen

Halfstam kersenbomen zijn middelgrote bomen die ongeveer 4-5 meter hoog worden. Ze zijn geschikt voor middelgrote tot grote tuinen en bieden een mooie balans tussen grootte en vruchtproductie.

Hoogstam kersenbomen

Hoogstam kersenbomen kunnen wel 6-8 meter hoog worden en zijn geschikt voor grote tuinen en boomgaarden. Hoewel ze meer ruimte innemen, kunnen ze een indrukwekkende oogst van kersen opleveren.

Planten en verzorgen van je kersenboom

Beste tijd om te planten

De beste tijd om een kersenboom te planten is in het najaar, van oktober tot december. In deze periode heeft de boom voldoende tijd om zich te vestigen voordat de lente begint. Je kunt ook in het vroege voorjaar planten, maar zorg ervoor dat je dit doet voordat de boom uitloopt.

Plantinstructies

  1. Graaf een gat dat ongeveer twee keer zo breed en even diep is als de kluit van de boom.
  2. Plaats de boom in het gat en zorg ervoor dat de wortels gelijkmatig worden verdeeld.
  3. Vul het gat met een mix van tuinaarde en compost, en druk de grond stevig aan rond de wortels.
  4. Geef de boom overvloedig water en breng een laag mulch aan rond de stam om vocht vast te houden en onkruidgroei te beperken.

Water geven en bemesten

Kersenbomen hebben regelmatig water nodig, vooral in droge periodes. Geef de boom ongeveer één keer per week water, of vaker als het erg warm en droog is. Bemest de boom in het vroege voorjaar met een uitgebalanceerde meststof om een gezonde groei en vruchtzetting te bevorderen.

Snoeien en onderhoud

Snoei je kersenboom in de late winter of het vroege voorjaar, voordat de knoppen uitlopen. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en snoei de boom zodanig dat er voldoende licht en lucht in de kroon komt. Dit helpt bij het voorkomen van ziektes en bevordert een goede vruchtzetting.

Kersenboom kopen?

Als u een kersenboom wilt kopen, kunt u deze bij Oude-fruitbomen.nl bestellen en laten bezorgen of ophalen. Onze eigen vervoerders zijn gespecialiseerd in het vervoeren en lossen van fruitbomen en hebben altijd de juiste materialen bij de hand, zoals steekwagens en pallets. We leveren door heel Nederland en België en kunnen zelfs een leverdatum met u afspreken. Bel ons voor meer informatie.