B2B

Irritaties in een relatie

Irritaties in een relatie komen bij iedereen voor, zelfs wanneer men bij hoog en laag volhoudt dat dit niet het geval is. In dat geval worden de irritaties geaccepteerd of gedoogd, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat ze er zijn. Wat dat betreft zijn irritaties in een relatie ook helemaal geen probleem, mits u er op de juiste manier mee omgaat. Dat heeft vooral te maken met het feit dat ze bespreekbaar dienen te zijn, of eventueel zelfs opgelost kunnen worden.

Wat zijn irritaties in een relatie?

Irritaties in een relatie kunnen te maken hebben met allerlei verschillende facetten, waardoor het lastig is om het precies aan te geven. Het kan bijvoorbeeld gaan om het laten slingeren van kleding in de slaapkamer, of het niet op de tube tandpasta doen van het dopje. Het kunnen kleine ergernissen zijn, maar daarnaast ook het klagen over deze ergernissen zelf. De irritaties in een relatief zijn voor de man en vrouw vaak anders, waardoor het niet vreemd is dat jullie elkaar op een aantal momenten wellicht totaal niet zullen begrijpen.

Irritaties kunnen daarnaast natuurlijk meerdere vormen aannemen, waardoor het van belang is ze eerst te herkennen en in te delen, voordat jullie er mee aan de slag gaan. Zo kan er sprake zijn van oplosbare irritaties, maar kan het aan de andere kant ook gaan om een van de eeuwige irritaties. Deze laatste categorie valt niet op te lossen, maar dat neemt aan de andere kant niet weg dat jullie er wel degelijk goed mee om kunnen gaan. Door de irritaties in een relatie allereerst te erkennen en benoemen kunnen jullie een eerste stap zetten om uiteindelijk toe te werken naar een oplossing of omgangsvorm.

Oplosbare irritaties

Er zijn allereerst oplosbare irritaties in een relatie, aangezien de ander het bijvoorbeeld irritant kan vinden dat u het nooit laat weten waar u bent, of hoe laat u thuis zal zijn. Het is een relatief kleine moeite om dat voortaan te laten weten, waardoor het mogelijk is om het probleem op te lossen. Ook indien het gaat om het laten slingeren van sokken of het laten liggen van het dopje van de tandpasta gaat het over het algemeen om oplosbare irritaties in een relatie. Vanuit de liefde voor de ander valt dit gedrag vaak goed aan te passen, om verdere problemen te voorkomen.

Het is van belang om de oplosbare irritaties in een relatie allereerst een keer bespreekbaar te maken. Het is daarbij verstandig om niet alleen aan te geven wat de ander verkeerd doet, maar ook te benadrukken waarom dat een irritatie vormt en u het graag anders zou zien. Laat weten dat het u stoort, of dat u op die manier niet de mogelijkheid heeft om te doen wat u graag wilt. Op die manier kunnen jullie samen werken aan de oplosbare irritaties in een relatie en komt het niet over als simpelweg klagen, dat vaak minder goed geaccepteerd wordt.

De eeuwige irritaties

Daarnaast zijn er natuurlijk de eeuwige irritaties, die voortkomen uit het gedrag van de ander. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de ander zich altijd wat uit begint te sloven zodra er anderen bij zijn of er een tic bestaat op het gebied van hygiëne. Het nadeel van deze irritaties in een relatie is dat ze over het algemeen niet zomaar op te lossen zijn door er over te praten. Het is lastig om een gewoonte te veranderen en niemand is perfect, waardoor het niet verkeerd is om er rekening mee te houden en geen oplossing te zoeken.

In plaats daarvan kunnen de eeuwige irritaties in een relatie het best worden behandeld als de mindere punten van de ander, waar men mee dient te leren leven. Er is niemand zonder minpunten, waardoor het niet onverstandig is om er gewoon rekening mee te houden en er verder weinig waarde aan te hechten. Uiteraard is het wel een goed idee om de herkomst van het gedrag te achterhalen, aangezien dat voor zekerheid zorgt. Met name het uitsloven in gezelschap zal op die manier niet langer overkomen als gedrag dat de ander in een relatie jaloers kan maken.

Hoe irritaties in een relatie ontstaan

Irritaties in een relatie ontstaan over het algemeen als een ergernis over een bepaald type gedrag, dat de ander op de meest vreemde momenten kan laten zien. Het kan bijvoorbeeld gaan om het omhoog laten staan van de toiletbril, maar ook het rond laten slingeren van het ondergoed dat men die dag gedragen heeft. Verder is het goed mogelijk dat de ander er zo nu en dan van houdt om wat te flirten met anderen, of het scheermesje zal lenen op het moment dat dit niet goed uitkomt. Het gaat altijd om zaken die onverwacht opspelen en niet zo worden gewaardeerd.

De ergernis wordt een irritatie op het moment dat het gedrag vaker vertoond wordt, eventueel zelfs nadat u er al een keer wat van gezegd heeft. Op dat moment is het onverwachte eraf, aangezien u vooraf al kunt voorspellen op welke manier de ander zich zal gedragen. Zorg er in ieder geval wel voor dat u het goed bespreekbaar maakt, aangezien de ergernissen en irritaties in een relatie er anders uiteindelijk voor zorgen dat er grotere problemen kunnen ontstaan. Door zo min mogelijk op te kroppen zijn de irritaties op een goede manier te behandelen, of valt er op een prettige manier mee te leven.

Sterker worden van irritaties

Het is uiteindelijk namelijk goed mogelijk om de relatie juist sterker te maken als het gevolg van de irritaties in een relatie. Door er samen over te spreken en duidelijk aan te geven wat jullie precies stoort aan het gedrag van de ander ontstaat er een soort bewustzijn. Op basis hiervan kan de irritatie worden opgelost, of kunnen jullie er samen in ieder geval rekening mee gaan houden. Zo weten jullie beiden waar jullie aan toe zijn en zullen de irritaties in een relatie er alleen maar voor zorgen dat jullie elkaar weer een stukje beter leren kennen.