B2C

In vijf stappen de beste scooterverzekering afsluiten

Voor elke eigenaar van een scooter geldt dat het van belang is om er rekening mee te houden dat deze wettelijk verplicht moet worden verzekerd. Voor het afsluiten van de scooterverzekering geldt evenwel dat je dat kan doen op tal van verschillende manieren. De wettelijke verplichting die van kracht is geldt evenwel uitsluitend voor de zogenaamde WA-verzekering. Dit is de verzekering die de schade dekt aan derden. Het is uiteraard ook mogelijk om ervoor te kiezen om een meer uitgebreid exemplaar af te sluiten. In ieder geval, wil jij graag op de meest eenvoudige, maar wel op de beste manier jouw scooter kunnen verzekeren? Dan is het zeker en vast een aanrader om even de vijf stappen te volgen die we hieronder voor jou op een rijtje hebben gezet.

Stap 1: Denk goed na over de voor jou beste scooterverzekering

Voordat je op zoek gaat naar een geschikte scooterverzekering om af te sluiten is het in de praktijk zeer belangrijk om even voor jezelf te bepalen aan welke eisen deze verzekering allemaal dient te voldoen. Over welke dekkingen wil je bijvoorbeeld graag dat de verzekering beschikt? Is het voor jou voldoende dat de verzekering uitsluitend een dekking voorziet voor schade aan derden of zou je ook graag willen dat de verzekering bepaalde schade aan de eigen scooter dekt? Dit zijn alvast een aantal belangrijke vragen welke elke potentiële verzekeringnemer zichzelf moet stellen.

Bovenstaande is nog niet alles. Daarnaast spreekt het voor zich dat je ook even moet kijken naar het budget dat je beschikbaar hebt voor het afsluiten van jouw scooterverzekering. Je moet er namelijk uiteraard rekening mee houden dat de premie niet één keer, maar wel jaarlijks dient te worden betaald. Gelukkig valt deze voor het verzekeren van een scooter in de praktijk best goed mee. Blijkt uiteindelijk dat de premie van de scooterverzekering die jij prefereert toch nog te hoog is gelegen? Dan zou je er eventueel voor kunnen kiezen om deze per maand af te betalen. Let wel, er zijn verzekeraars die hiervoor extra kosten in rekening brengen. Hier moet je wel rekening mee houden.

Stap 2: Vergelijk de verschillende scooterverzekeringen op de markt

In lijn met de eerste stap ligt ook de tweede. Wanneer je voor jezelf hebt bepaald over welke eisen je beschikt met betrekking tot jouw scooterverzekering is het natuurlijk nog zaak om een verzekering te vinden die aan deze eisen weet te voldoen. Om dit voor mekaar te krijgen dien je een vergelijking uit te voeren. Deze vergelijking kan je doen op de website van je verzekeraar, maar het is eveneens mogelijk om dit te doen middels een objectieve vergelijkingssite. In het laatste geval ben je doorgaans altijd verzekerd van een optimale en vooral neutrale uitkomst van de vergelijking.

Het filteren van het aanbod met scooterverzekeringen op de markt kan in eerste instantie een behoorlijke klus lijken. Het moet dan ook gezegd dat er behoorlijk wat verschillende verzekeringen voor scooters op de markt zijn terug te vinden. Ook omwille van deze reden is het zeer belangrijk om op voorhand reeds één en ander grondig voor jezelf op een rijtje te zetten. Zo gaat het filteren van het aanbod ongetwijfeld een behoorlijk stuk eenvoudiger.

Stap 3: Heb je eventueel nog behoeften aan extra dekkingen?

De scooterverzekering kan standaard op drie verschillende manieren worden afgesloten. Zoveel is ondertussen wel reeds duidelijk. Dit gezegd hebbende bestaan er op de markt ook nog een aantal aanvullende verzekeringen die je voor jouw scooter zou kunnen overwegen, namelijk:

  • De schadeverzekering voor opzittenden;
  • De ongevallen-opzittendenverzekering;

Voor deze beide aanvullende verzekeringen geldt dat ze de moeite waard zijn om even te overwegen wanneer je van plan bent om je scooter te laten verzekeren. Dit gezegd hebbende moet je er uiteraard wel rekening mee houden dat deze aanvullende dekkingen ook gepaard gaan met extra kosten. Je dient jezelf dan ook altijd de vraag te stellen of ze deze meerprijs wel echt waard zijn.

Stap 4: Hoe hoog moet of mag het eigen risico gelegen zijn?

Bij het afsluiten van heel wat verzekeringen is het zo dat je als verzekeringnemer altijd de nodige aandacht moet besteden aan het al dan niet aanwezig zijn van een eigen risico. Dat eigen risico wordt door heel wat mensen in de praktijk behoorlijk geschuwd. Dat is het gevolg van het feit dat ze uiteraard het bedrag vertegenwoordigt dat je bij schade zelf dient te betalen. Toch moet het gezegd dat het bestaan van dit eigen risico in de praktijk ook ongelofelijk nuttig is.

Mocht het eigen risico niet bestaan is het namelijk zo dat de periodieke verzekeringspremie voor je scooter nog een stuk hoger zou uitvallen. Ligt de premie voor jou nog te hoog en zou je deze graag willen drukken zonder in te moeten leveren op vlak van dekkingen? Dan zou je er eventueel voor kunnen kiezen om een hoger risico te gaan toepassen. Op deze manier zal je kunnen vaststellen dat de dekkingen onaangeroerd gelaten kunnen worden terwijl je toch bent verzekerd van een lagere premie. Bespreek dus zeker altijd met je verzekeraar tot welk niveau je het eigen risico kan verhogen.

Stap 5: Het daadwerkelijk afsluiten van de scooterverzekering

De vijfde stap heeft natuurlijk finaal betrekking tot het afsluiten van de scooterverzekering. Wanneer je dit doet is het van belang om er rekening mee te houden dat je alle voorgaande stappen goed moet hebben doorlopen. Bovendien moet je er ook waakzaam voor zijn dat je niet gaat intekenen op een tijdelijke aanbieding. Althans, eventueel is dat natuurlijk gewoon mogelijk, al dien je, je dan wel goed bewust te zijn van de voorwaarden na afloop van de promotieperiode. Van belang is bijvoorbeeld vooral dat de premie dan niet in één keer een explosieve stijging kent.

Tot slot is het zo dat een scooterverzekering die je tegenwoordig afsluit binnen een paar jaar niet persé nog steeds de interessantste keuze hoeft te zijn. Omwille van deze reden raden de experts van Diks Verzekeringen aan om regelmatig opnieuw een vergelijking uit te voeren voor wat je scooterverzekering betreft. Enkel en alleen zo zorg je er immers voor dat je op eender welk moment kan rekenen op de beste verzekering.