B2B

Het verschil tussen gelpacks en coldpacks

Je zult vast wel eens gelpacks en coldpacks hebben gezien. Bij sportwedstrijden en in een EHBO-kist zijn ze vrijwel altijd aanwezig. Gel Packs en coldpacks hebben beide hetzelfde doel. Wanneer je een blessure hebt, kun je deze packs erop leggen om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk last hiervan hebt. Wanneer je ergens hard een bal op krijgt en je hierdoor een bult krijgt, zal deze langzaam weggaan als je deze koelt. Hoewel gelpacks en coldpacks verschillende overeenkomsten hebben, zijn er ook genoeg verschillen. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende tussen gelpacks en coldpacks.

Gelpacks

Gelpacks zijn zakjes met een bepaalde gel er in. Deze gel kun je zowel koud als warm maken. Hierdoor zijn deze zakjes erg veelzijdig en kunnen ze gebruikt worden voor verschillende soorten blessures. Wanneer je de packs koud wilt hebben, leg je ze minstens twee uur in de vriezer. Zorg ervoor dat ze plat liggen, zodat ze zich beter kunnen vormen op je blessure. Wanneer je de packs in de magnetron legt, kun je ze natuurlijk juist opwarmen. De verwarmingsduur is meestal afhankelijk van de grootte van de gel pack. Kleinere packs hebben slechts 10 seconden nodig om op te warmen, terwijl grotere pakjes ongeveer 40 seconden nodig hebben. 

Verwarm de grotere packs geleidelijk (10 tot 15 seconden, met een paar seconden ertussen) om oververhitting te voorkomen. Breng de warme of koude kompressen niet rechtstreeks op je huid aan. Gebruik een handdoek voordat je de gelpacks op je huid legt om mogelijke huidbeschadiging te voorkomen. Breng de gelpacks ongeveer 15 – 20 minuten op de blessure aan. Niet langer dan de aanbevolen duur. Als je dan nog steeds last hebt kunt je, als je huid weer een normale temperatuur heeft aangenomen, de gelpacks opnieuw gebruiken. 

Coldpacks

Instant cold packs zijn een geweldige aanvulling op elke eerste hulp kit en tas voor noodgevallen. Deze handige kleine packs hebben, in tegenstelling tot de packs met gel geen koelkast nodig om koud te worden. Het handige aan deze pack is dat je ze op kamertemperatuur bewaren en de inhoud gewoon activeren wanneer je ze nodig hebt. Zodra het koud is, kun je het instant cold pack op je blessure aanbrengen om de pijn te verlichten en mogelijke zwelling te verminderen, zelfs als je buiten bent. In enkele seconden van kamertemperatuur naar bijna het vriespunt gaan klinkt als een goocheltruc, maar in werkelijkheid is dit gewoon een chemische reactie.

Instant cold packs bestaan eigenlijk uit twee zakjes binnenin. De ene zak bevat water (net zoals de gelpacks), terwijl de andere een chemische stof bevat zoals calcium ammonium nitraat. Wanneer je het pak schudt of erop slaat, breken de interne zakjes, waardoor de twee stoffen zich vermengen. Dit leidt tot een endotherme reactie waardoor de verpakking enkele minuten koud wordt. Voordelen van coldpacks ten opzichte van gel zijn dat je ook een blessure kan koelen ook al heb je geen ijs bij de hand. De coldpacks blijven ongeveer 15 tot 20 minuten koud. Hiermee kun je de ergste pijn verlichten, wel is dit een stuk korter dan gel.