B2C

Groendak aanleggen? Let op deze zaken

Bij elke grote verandering in je huis zijn er veel verschillende zaken waar je op moet letten. Wil jij binnenkort een groendak aanleggen? Ook dan zijn er allerlei dingen waarmee je rekening moet houden. Zo is het belangrijk om te weten of jouw dak überhaupt geschikt is! We kunnen ons voorstellen dat je hier nog niet echt over hebt nagedacht. Dit kan natuurlijk gebeuren. Geen probleem! Daarvoor zijn wij hier. In dit artikel geven we je graag wat aandachtspunten mee voor de aanleg van een groendak. 

Het juiste dak

Je wilt dus weten of het überhaupt mogelijk is om een groendak aan te leggen. Het is hierbij cruciaal om een goed dak te hebben. Om te bepalen of het geschikt is, moet je onder andere op deze zaken letten!

Dakconstructie

Dit gaat om de draagkracht van het dak. Stel je wilt een groendak aanleggen, is de constructie dan wel goed genoeg? Lastige vraag. Maar dit kun je uitvogelen. Om deze vraag te beantwoorden, moet je een paar dingen opzoeken en opmeten. Bij de draagkracht kijk je onder andere naar het materiaal van het dak. Een betonnen constructie kan meer aan dan eentje met houten balken. Ook moet je naar de overspanning kijken. Dit gaat om de afstand tussen twee steunpunten. 

 

Een derde factor is de balkmaat van de steunbalken. Maar ook de afstand tussen de steunbalken is van belang! Hou hierbij het middelpunt van elke balk aan. Bovendien kijk je naar de bouwperiode van het dak. Tot slot kijk je natuurlijk naar de staat van de dakconstructie. Mocht je bouwtekeningen van je hebben, dan wordt het makkelijker. Hierop staat vaak meer informatie over de draagkracht. 

Dakbedekking

Dit is de beschermende laag op je dak en kan van verschillende materialen zijn gemaakt. Hierbij kun je denken aan bitumen, PVC of EPDM. Het belangrijkste kenmerk van deze bedekking is dat het wortelwerend en waterdicht moet zijn. Voordat je een groendak gaat aanleggen, is het belangrijk of je bedekking nog van voldoende kwaliteit is. Moet het gerepareerd of vervangen worden? Dan kun je dit uiteraard doen in combinatie met de aanleg van je groendak. 

Wanneer een groendak aanleggen?

Kan je dan al bijna een groendak aanleggen? Nog heel even wachten! Het is uiteraard ook handig om te weten wanneer je dit het best kunt doen. De meest geschikte periode is in de herfst of winter. Dan hebben de planten namelijk het langst de tijd om een goed wortelstelsel te ontwikkelen. Wil jij niet een groendak aanleggen in de kou en regen? Dat begrijpen we hoor. Je kunt er ook voor kiezen om dit in de lente te gaan doen. Dan hebben ze nog de tijd om te wortelen voor de komst van de warme zomer. Het is hier dan wel belangrijk om een oogje in het zeil te houden tijdens de zomer. Het wortelstelsel is immers nog niet volledig ontwikkeld. 

Nu ben jij op de hoogte van de belangrijke zaken en kan je direct een groendak bestellen!